Gå til sidens hovedinnhold

Kommentar: Nå går vi videre

Meråkerposten har eksistert i 40 år. Vi har utelukkende eksistert på papir. Fra og med i dag tar vi steget over i den digitale verden. Det gjør vi som en av de siste avisene i Norge. Sånn sett kan man helt sikkert si at det er på høy tid, men så er realiteten at ting skjer når tiden er moden.

Meråkerposten har vært liten, rett og slett bitte liten målt etter alle avisparametere, og vi kommer aldri til å bli stor. Årsaken er åpenbar; det er for få meråkerbygger. Med et snev av humor kan man vel mene at det alltid og overalt er for få meråkerbygger, men det er tross alt meråkerbygger over hele verden som er våre potensielle lesere. Når vi nå lanserer merakerposten.no med kontinuerlig nyhetsoppdatering, og også en digital løsning for å lese papiravisa, er det med et håp om at enda flere av de utflyttede meråkerbyggene og alle andre som har et forhold til Meråker, ønsker produktene våre.

Vår nettavis, merakerposten.no, vil vi forsøke å oppdatere etter beste evne med hendelser, aktuelle saker og gode reportasjer fra og om Meråker og meråkerbygger. To faktorer gjør at vi ikke kommer til å publisere kjempemange saker i døgnet. Den ene er bygdas størrelse som gjør at hendelsesfrekvensen ikke er kjempehøy. Den andre er vår ressurssituasjon. Vi er ikke akkurat overbemannet, og det gjør at de få hendene og hodene vi har må bruke tid og ressurser mest mulig fornuftig. Og nettavis er et produkt som krever innsats store deler av døgnet, hverdag, helg og helligdager.

Selv om vi nå blir å finne på nett, betyr ikke det at papiravisa nedprioriteres. Langt derifra. Papiravisas død har vært spådd i mange år, men fortsatt holder særlig lokalavisene godt stand også i papirversjon. Selv har jeg vært med på å etablere nettavis i flere ulike mediehus i løpet av de siste 10-15-20 årene. Det som er helt sikkert er at avisbransjen har lært mye i løpet av de årene, og den lærdommen har vært både kostbar og øyneåpnende. I nettavisenes første leveår var vi redaktører og avisledere, i etterpåklokskapens navn, så korttenkte at vi rett og slett ga bort produktet vårt. Alt innhold som våre journalister brukte timer på å lage ble servert leserne gratis. Det gjorde at avisene fikk en gedigen økonomisk nedtur som har vært krevende. For det første valgte mange å si opp sine abonnement ettersom de fikk alt innhold på nettavisene gratis. Og for det andre tok det årevis å endre og forklare hvorfor vi måtte ta betalt for innholdet.

Nå, noen år senere, er holdningene annerledes. Alle forstår at de er nødt til å betale for innhold. Det sitter tross alt mennesker og lager innholdet, og det koster selvsagt. Akkurat slik som vi betaler for andre digitale innholdsprodukter, enten det er filmer, spill eller musikk, har vi blitt vant til å betale for innhold. For avisene har det i tillegg vært ytterst nødvendig med en endring i betalingsviljen, ettersom annonsemarkedet i stor grad har forflyttet seg fra avisene over til andre plattformer, både nasjonalt og internasjonalt.

Da de nye eierne tok over Meråkerposten, og jeg tok over som ansvarlig redaktør, skrev jeg at vi skal lage verdens viktigste avis for meråkerbygger. Det er fortsatt den hårete ambisjonen vi har fremst i hodet hver eneste dag, men fra og med i dag finnes verdens viktigste avis for meråkerbygger både på papir og skjerm. Uansett på hvilken plattform du velger å lese om Meråker og meråkerbygger er det innholdet som er det viktigste. Vi skal fortsette å jobbe hardt for å lage det du synes er interessant, spennende og artig.

Helt til slutt vil jeg benytte anledningen til å takke hjertelig for alle gode tilbakemeldinger etter lanseringen av «nye» Meråkerposten. Beklageligvis har vi strevd noe med avisleveringen i forbindelse med overgangen til nye eiere og nye systemer. Det håper vi å få kontroll på så raskt som overhodet mulig. Men til tross for dette har responsen vært overveldende. Jeg er utrolig ydmyk og takknemlig for dette. Det er rett og slett stas å møte mennesker, å få telefoner, meldinger og e-poster med positive tilbakemeldinger. Det gir mye positiv energi, og den skal vi bruke til å utvikle Meråkerposten framover. Og det skal vi gjøre sammen med dere, for uten deres gode tips, innspill og positive holdning blir avisa mye fattigere.

Jeg er en «stolt mårråkbøgg» som sier tusen takk så langt. Så håper jeg at du blir med meg og oss også inn på de digitale plattformene.

Kommentarer til denne saken